Wyróżnieni Wolontariusze.

Troje Wolontariuszy z Gimnazjum nr 1 im. Polskich Noblistów w Śremie wraz z opiekunem Panią Justyna Gaweł 23.06.2010r w Warszawie w teatrze „Kamienica” odebrali wyróżnienie za zajęcie IV miejsca w ogólnopolskim konkursie „Odważmy się być wolnym” ogłoszonym przez Muzeum Historii Polski oraz Fundację Banku Zachodniego WBK.

Konkurs przeznaczony był dla młodzieży szkół ponadpodstawowych. Głównym jego celem było wzmocnienie identyfikacji młodzieży ze środowiskiem lokalnym oraz uświadomienie znaczenia jednostki w tworzeniu historii. Organizatorzy chcieli by uczestnicy konkursu ocalili od zapomnienia osoby ważne dla historii, funkcjonujące tylko w pamięci lokalnej czy pamięci rodzin. W tej edycji konkursu zadaniem uczestników było odnalezienie osób, które swoją działalnością w latach 1945 – 1989 przyczyniły się do demokratycznych zmian i zasłużyły się w dziele odbudowy pełnej niepodległości Polski.  Źródło: www.historia.org.pl