Bank Żywności

DO POBRANIA:  Wywiad ankieta Bank Żywności

SPRAWOZDANIA

POPŻ Podprogram 2016 – Żywność unijna

1. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 , ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,2 kg, fasola biała 3,2 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,2 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,7 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4l.
  2. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 75 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  3. Wydaliśmy osobą potrzebującym:
  • 4493,6 kg żywności;
  • 354 paczek żywnościowych

Z programu tego od Stycznia 2017 do 10 Czerwca 2017 skorzystały osoby kierowane przez OPS Dolsk i OPS Książ Wlkp, oraz osoby bezrobotne

POPŻ Podprogram 2016 – Żywność unijna

1. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 , ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,2 kg, fasola biała 3,2 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,7 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4l.
  2. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 549 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  3. Wydaliśmy osobą potrzebującym:
    • 10680,64 kg żywności;
    • 2049 paczek żywnościowych
  4. W ramach podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących, W ramach dych działań uczestniczyliśmy w warsztatach edukacyjnych.

Z programu tego od sierpnia 2016 do grudnia 2016 skorzystały osoby kierowane przez OPS Śrem, OPS Dolsk i OPS Książ Wlkp, oraz osoby bezrobotne

Pomocą żywnościową w ubiegłym roku objęto 1046 osób, w tym 329 dzieci. W ogólnej liczbie 63 to osoby niepełnosprawne. Wszystkie osoby podlegają przepisom o pomocy społecznej, są to osoby dotknięte ubóstwem, bezrobociem, niepełnosprawnością, bezdomnością, i niewydolnością do samodzielnej egzystencji w społeczeństwie, oraz 16 rodzin tj. 75 osób z gmin ościennych z Książa Wlkp. i Brodnicy i Dolska związanych z gminą Śrem poprzez pracę. Ogółem obejmujemy pomocą żywnościową 1121 osób.
Ogółem Fundacja z Wielkopolskiego Banku Żywności w Poznaniu pozyskała żywność unijną w wielkości – 51 ton 195,4 kg. o wartości – 177.416,35 zł. , a było to: mleko, makaron świderki i krajanka, kasza, musli, płatki kukurydz., dania gotowe, krupnik, kawa zbożowa, sery żółte i topione, mleko, dżemy, masło, mleko w proszku, herbatniki. Każda z potrzebujących osób otrzymała przeciętnie – 47 kg. żywności unijnej.
Dodatkowo z Banku Żywności pozyskano różnego rodzaju artykuły spożywcze, nabiał, napoje, artykuły mięsne, chleb, obiadki gotowe, śledzie, sosy oraz inne w ilości 8 ton 622,9 kg. o wartości – 46.762,62 zł. Z tej żywności skorzystało 850 osób, przeciętnie po 12 kg. na osobę.

Sprawozdanie z działalnosci Banku Żywnosci w roku 2009

Fundacja od 2002 roku jest członkiem Wielkopolskiego Banku Żywności w Poznaniu. Pomocą żywnościową objęto 927 osób, w tym 329 dzieci. Z ogólnej liczby 63 osoby to osoby niepełnosprawne.

Wszystkie osoby podlegają przepisom o pomocy społecznej, są to osoby dotknięte ubóstwem, bezrobociem, niepełnosprawnością, bezdomnością i niewydolnością do samodzielnej egzystencji w społeczeństwie. Osoby otrzymujące pomoc pochodzą głównie z gminy Śrem z wiosek popegeerowskich z części północno-wschodniej, jest to najbiedniejsza część gminy Śrem oraz kilkanaście rodzin z gmin ościennych z Książa Wlkp. i Brodnicy, związanych z gminą Śrem poprzez pracę.

Z ogólnej liczby osób 927objętych pomocą żywnościową to:

– 48 rodzin wielodzietnych od 5 osób wzwyż, co stanowi 279 osób, w tym: 155 dzieci,
– 26 rodzin niepełnych, tj 86 osób w tym 43 dzieci,
– 119 rodzin w trudnej sytuacji materialnej, tj. 394 w tym 131 dzieci,
– 136 osób samotnych.
– 32 osoby bezdomne w tym 3 dzieci

Ogółem Fundacja pozyskała z Wielkopolskiego Banku Żywności 27699,64 kg. żywności unijnej tj,:

a/ mleko – 9184,00 kg.
b/ mąka – 6220,00 kg.
c/ makaron – 4240,00 kg.
d/ kasza – 3110,00 kg.
e/ cukier – 3410,00 kg.
f/ płatki – 370,00 kg.
g/ ser twardy – 294,00 kg.
h/ ser topiony- 837,00 kg.
i/ dżem – 65,52 kg.
j/ dania gotowe – 69,12 kg.
o wartości 41.482,-zł.

Każda z objętych pomocą osób otrzymała przeciętnie 29,56 kg żywności. Dodatkowo z Banku Żywności pozyskano różnego rodzaju artykuły spożywcze, nabiał, napoje, artykuły mięsne, chleb, obiadki gotowe oraz inne w ilości 9332,4 kg . o wartości – 63.537,57 zł.
Z tej żywności skorzystało 635 osób , przeciętnie po 14,67 kg.

Przy pracach związanych z przywozem żywności z WBŻ z załadunkiem w Poznaniu i wyładunkiem w Śremie pracują 2 osoby bezdomne podopieczne Fundacji, poborowy odbywający służbę wojskową , osoba z rodziny wielo- dzietnej stale pomagająca przy rozdziale żywności. W ramach projektu „Powrót z bezdomności”

W 2006 r. Fundacja pozyskała 25 155,2 kg. żywności unijnej o wartości 46.235,46 zł. z czego skorzystało 665 osób w tym osoby bezdomne i samotne. Łącznie każda osoba otrzymała 34 kg. żywności. W II połowie roku doszło 126 osób, z których każda otrzymała po 20,2 kg. żywności.
Dodatkowo z Banku Żywności pozyskaliśmy 6 750,8 kg. art. spożywczych o wartości 37,036 zł. z tej żywności skorzystało 425 osób z czego każda z osób otrzymała po 15,8 kg.

W 2005 r. Pozyskano i wydano 19544 kg żywności unijnej o łącznej wartości 53 321,63 zł i skorzystało z tej pomocy 598 osób w tym osoby bezdomne i samotne.
Dodatkowo z Banku Żywności pozyskaliśmy i wydaliśmy 6453,9 kg różnego rodzaju art. spożywczych o łącznej wartości 37 749,20 zł z tej pomocy skorzystało 230 osób w trudnej sytuacji materialnej, osoby bezdomne i samotne.

W 2004r Fundacja pozyskała z BŻ i rozprowadziła dla 693 rodzin i bezdomnych jak i dla Domu Pomocy Społecznej w Psarskiem 7 027,50 kg. produktów żywnościowych za kwotę 28 276,21 zł.

Jak wynika z sprawozdań 2004r był gorszy od 2003r co do ilości towaru, bowiem za wzorem naszym poszły inne organizację i tym samym w BŻ towaru do podziału jest mniej. Mimo wszystko nadal pracujemy i wspieramy rodziny tak jak warunki pozwalają.

W 2003r z prowadziliśmy i rozdzieliliśmy między 1386 rodzin oraz bezdomnych, a także wsparliśmy Dom Pomocy Społecznej w Psarskiem, łącznie przepłynęło 10 050,38 kg. produktów żywnościowych za kwotę 109 199,24zł.

Fundacja od marca 2002r współpracuje z Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu, dzięki temu sprowadzamy żywność i nieodpłatnie przekazujemy rodzinom i osobom potrzebującym w powiecie śremskim i nie tylko śremskim.

image_pdf