Słowicze trele

7 m-cy realizowany był projekt „Słowicze Trele”- projekt finansowany był przez :Wielkopolski Urząd Wojewódzki , Fundusz PFRON, Gminę Śrem, BASF  Poliuretany Polska Sp. Z o. o. w Śremie, EVEREST – FINANSE z siedziby w Śremie.
W projekcie udział wzięło 25 dzieci w tym dzieci niepełnosprawne z różnym stopniem niepełnosprawności  oraz wolontariusze i rodzice. Projekt realizowany był w świetlicy w Psarskiem od 01.05.2013r.
Efektem zajęć jest wydanie płyty z kolędami. Projekt polegał nie tylko na nauce śpiewu, ale również tańca i gry na instrumentach muzycznych zakupionych w ramach projektu. Zakup instrumentów sfinansował Wielkopolski Urząd Marszałkowski.
Spotkanie podsumowujące projekt odbyło się w Restauracji LASKADA w Śremie. Swą obecnością spotkanie zaszczycili :Przewodniczący Rady Powiatu – Pan Roman Szydłowski, Wice Starosta – Pan Daniel Cicharski, Wice Burmistrz Śremu – Pan Bartosz Żeleźny, Radni Gminy – Pan Wojciech Majchrzak i Pan Andrzej Mieloszyński, Naczelnik Pionu Edukacji  i Usług Społecznych – Pani Barbara Jabłońska, Prezes Fundacji Pan Hieronim Bartkowiak, przedstawicielka Ośrodka Pomocy Społeczne i Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie  oraz Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej -Pani Beata Szczepaniak, przedstawiciele firmy – BASF Poliuretany Sp. Z o.o. Pani Bogusława Kunachowicz i Agata Greczuk oraz Dyrektor organizacyjny EVEREST – FINANSE Pani Anita Rogozik. Nie można też zapomnieć o współpracy ze Śremskimi mediami – Tydzień Ziemi Śremskiej, Kurier Śremski i TV Relax.
Występ dzieci nie był jedynym występem publicznym. Młodzi aktorzy już w lipcu reprezentowali  pierwsze umiejętności podczas pobytu na turnusie rehabilitacyjnym -na jego zakończenie przed liczną publicznością, którą byli kuracjusze i pracownicy sanatorium GRANIT w Szklarskiej Porębie. Wszyscy uczestnicy otrzymali podziękowanie za udział w projekcie, które wręczyły  im Pani Ilona Zachariasz i Barbara Wasielewska prowadzące projekt. Nagranie oraz aranżację muzyczne realizowane zostały przez „Karlin-Studio”. Serdecznie dziękuję wszystkim osobom i instytucjom za pomoc i wsparcie naszego pięknego przedsięwzięcia.

Podczas realizacji projektu informacje przekazywane były do wiadomości mieszkańców w lokalnej prasie  i Portalu Śremskim.pl. Ponadto informacja o projekcie zamieszczone były na stronie Fundacji. Wszyscy goście obdarowali dzieci  paczkami i słodyczami.