Akcja „Sprzątanie brzegu Warty”

Wczoraj odbyła się kolejna edycja akcji Sprzątanie brzegu Warty, w ramach której wolontariusze z Lokalnego Centrum Wolontariatu przechodząc promenadę i wały znajdujące się w pobliżu rzeki zbierali śmieci.
W tym roku podzieleni byliśmy na dwa grupy, z czego jedna skierowała się do prac w pobliżu torowiska kolejowego i skrzyżowania ulic Kolejowej i Krętej. To, co tam zastaliśmy zaskoczyło nas niesamowicie. Teren chyba zapomniany przez wszystkich – śmiało można go nazwać dzikim wysypiskiem. Pracowaliśmy do momentu, aż zabrakło nam worków. Zmagazynowaliśmy je w jednym miejscu, by w najbliższym czasie odpowiednie służby porządkowe wywiozły nieczystości.
Po pracy dla uczestników zorganizowaliśmy poczęstunek w postaci kiełbaski z ogniska i placka drożdżowego.
Spotkanie integracyjne odbyło się dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miejskiego w Śremie. Zaangażowani w całe przedsięwzięcie byli również uczestnicy Centrum Integracji Społecznej działającego przy Fundacji. Serdecznie dziękujemy wszystkim za liczny udział, a pracownikom Fundacji i uczestnikom CIS za niezastąpioną pomoc!