Po zdrowie i rekreację do Białowieży

29 członków Koła” Smoki” działającego przy naszej Fundacji od 6 lat wraz z opiekunami ,nauczycielami , wolontariuszami i pielęgniarką przebywało na turnusie rehabilitacyjno-rekreacyjnym w Ośrodku „Rokitnik” w Białowieży. Taka forma wypoczynku dla naszych podopiecznych zorganizowana została po raz pierwszy.W turnusie łącznie uczestniczyło 47 osób, które były pełnoprawnymi uczestnikami korzystającymi nie tylko z programu rekreacyjnego ale przede wszystkim z rehabilitacji. Każda osoba uprawniona była do dwóch zabiegów rehabilitacyjnych dostosowanych do stopnia niepełnosprawności. Oprócz bloku rehabilitacyjnego był blok rekreacyjny .
Uczestnicy zwiedzili:
-Muzeum F. Chopina w Żelazowej Woli,
-Muzeum Ikon w Supraślu,
-Meczet Tatarski w Bohonikach,
-Muzeum Przyrodnicze w Białowieży,
-Rezerwat Żubrów w Białowieży,
-Traktat i Dęby Królewskie w Białowieży,
– Św.Górę Grabarkę,
-Cud w Kościele w Sokółce,
-Augustów,
– Sejny.
Ponadto korzystali z usług Parku Wodnego w Hajnówce.
W bloku sportowym codziennie uczestniczyli w grach i zabawach zespołowych z wykorzystaniem sprzętu sportowego przywiezionego ze Śremu.
Każdego dnia wszyscy uczestniczyli w pracach plastycznych,podczas ,których przygotowane zostały podziękowania dla naszych darczyńców.
Odbyło się również wspaniałe spotkanie przy ognisku z miejscowym Zespołem Ludowym działającym przy Ośrodku Kultury w Białowieży. Był taniec, śpiew i poznanie wzajemne kultury Podlaskiej i Wielkopolskiej.
Nie obyło się też bez dyskotek,których program artystyczny przygotowali młodzi uczestnicy pod bacznym okiem wychowawców. Dzieci i młodzież zaskoczyła wszystkich zdolnościami tanecznymi.
Na zakończenie pobytu młodzi uczestnicy przygotowali program artystyczny,który zaprezentowali pracownikom i Dyrekcji Ośrodka,za który otrzymali wielkie brawa. Kadra natomiast przygotowała również niespodziankę – nagrody dla wyróżniających się w różny sposób uczestników.
I kategoria dżentelmen turnusu – otrzymał plecak
II   ” nasi autorzy – klocki lego Śremu
III ” największe rozrabiaki” – rózgi
IV  „niewyparzone buzie” – klamerki do prania
V   ” smętna buzia” – brzoskwinia
Nagrody przyjęte zostały z humorem i śmiechem. Mamy nadzieję,że podczas następnego wyjazdu będą miały znaczenie dyscyplinujące.
Wszystko to byłoby niemożliwe dzięki naszym wiernym darczyńcom : Wojewodzie Wlkp. Funduszowi PFRON,oraz bardzo licznym przyjaciołom firmom, które od początku działania Kola wspierają nasze działania.
Wszystkim z całego serca dziękuje, życząc jednocześnie wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym. Na koniec warto tez dodać, że cała organizacja turnusu została przygotowana i opracowana przez przedstawiciela Fundacji co znacznie obniżyło koszty organizacji i pozwoliło na uatrakcyjnienie programu turnusu.